2025. május 05., hétfő

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#32900
Télember örülök és gratulálok, szívbõl kívánom hogy még sokáig gyógyíts nevet
Csákányi László anno sokszor játszott "klasszikusa" jutott eszembe:
"Szép feladat, hogy valaki doktor, bár ha nem pihen is az ágyában sokszor
Mert ide kéri egy, oda várja más"...~...
"Jaj, ugyebár meggyógyít engem? Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól:
-Doktor úr, a maga szíve sose fáj?"
Szerettel ajánlom Neked és orvosainknak: Link

#32899
Ez a szép egészséges, jó tenyérnyi darab kolompér az imént került elém, érdekes a formája laza

beillesztett kép

#32898
Vagyis a második, csak úgy emlékeztem, hogy egyben mondja. nevet Mindegy is. Hanyagolhatjuk ezt a témát. A facebook az õ igazi hazája...
#32897
Hazafelé menet útba ejtettem a gombászhelyemet. Eredmények: egy nagy szatyor laska, a mai forró szél hatását erõsen magán viselve majdnem szárítmány állapotban, valamint hasonló mennyiségû és állapotú lilatönkû pereszke. Találkoztam még pár elöregedett sárguló csiperkével, valamint a mérgesebbek közül néhány mezei tölcsérgombával. Várom az esõt és a lehûlést.

Más: Az erkélyen szoktunk diót törni. A hulladék néhány napig a virágvályúban szokott maradni. A cinkék már megtalálták a potyát.


#32896
Emir. Hab. Prof. Dr. Martyn Poliakoff a káliumról: Link Az elsõ mondat már maga a gyönyör.
#32895
Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész a káliumról. Link

#32894
Én sem gondoltam halálkomolyan, csak egy másik (pálinkász) fórumon azon riadoztak egyesek, hogy az ioncserélt vízre rá van írva, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, ezért inkább a sokkal drágább desztvizet használják a pálinka szeszfokának beállítására. Ott sem lehet elmagyarázni bizonyos dolgokat.

Szerk: azért elég jelentõs mennyiséget kellene egyszerre elfogyasztani a desztvízbõl ahhoz, hogy érdemi tünet alakuljon ki.
#32893
Természetesen nem kell komolyan venni azt a hozzászólásomat. nevet (Bár aki képes lemondani a káliumról, annak egy kis ozmózis már meg se kottyan

beillesztett kép

)
#32892
Lord!

Megtisztelsz, de szerencsére még nem vagyok annyira idõs, hogy nyugállományba vonuljak. (Ámbár ilyen megnyilvánulások hallatán sokszor elvonulnék egy lakatlan szigetre. Mellékesen nem véletlen, hogy gondolkodók, írók, értelmes emberek közt egy életkor elérése után gyakran jelentkezik az alkohol, drog illetve magány utáni vágy....)

Nano tökéletesen jellemezte a helyzetet. Nem szeretnék olyan embereket gyõzködni, akik verkliszerûen hajtogatnak valamit.
#32891
Ne javasold senkinek a desztvizet: Létezik olyan, hogy ozmózis. Nagyobb mennyiségben a desztvíz, ioncserélt víz "mérgezõ": úgy szétrobbantja a sejteket, mint amikor a héját megvágott retek vízben áztatva rózsaként kinyílik.
#32890
Mi történik, ha a Siheonehoz hasonlók "lemondanak" a káliumról? Semmi.
Ha esznek növényeket, vagy állatokat, gombákat, egysejtûeket, vagy ürüléket, talajt, akkor is kerül a szervezetükbe belõle. Hacsak nem tartanak egy jégkocka-fogyókúrát (igaz, annál is fontos, milyen vizet fagyasztanak meg; erre az esetre javasolt a desztillált víz).
Komolyan megnéznék egy olyan valakit, akinek sikerül teljesen 0-ra redukálnia a K-bevitelét (mert "méreg"). Érdekes látvány lenne.
laza
#32889
Jól sejted kacsint

Amúgy hiába szólal meg szakember. Ha az õ véleményt támasztja alá, akkor az az igazi tisztaszívû orvos/biológus stb, de ha nem igazolja az õ véleményét, akkor meg a gyógyszermaffia, világkormány stb embere.
1; Erre mondtam én, hogy a hívõkkel nem tudsz mit csinálni. Nem tudsz észérvekkel sem tenni semmit. Ha õ ezt olvasta a hogyaneljunkegeszsegesenesrazzuklemagunkrolavilaghatalombeklyojat.hu-n, akkor ennyi. Azok a tények! Mi vakok vagyunk.
2; Nem is kell tenni semmit (aki persze menthetõ, ott illik megpróbálni). Hülyéknek is lenni kell. Kárt az esetek döntõ többségében nem okoznak, sem maguknak, sem másnak.

Ezt általánosságban is mondom, nem csak feltétlen a lenti esetre.
#32888
Télember fórumkollega ismeri a pszichoszomatikus hatást mely akár komoly klinikai tüneteket is produkálhat, de legjobb gyógyszere többnyire a placebo...
#32887
"Kálium ügyben" hiányolom orvostanhallgató, képzett orvos fórumkollegáink véleményét. Télember fórumkollega tudtommal fõorvos (praktizál még vagy már nyugállományba vonult nem tudom). Közbevetõleg- Nano* kollega, nem "huzakodásiból" mondom, de Télember félmondata a pásztorokról szerintem nagyon is érthetõ... ha jól sejtem Te is azonnal hozzátetted gondolatban amit nem írt le csak kipontozta kacsint
Szívmûtétem, magas vérnyomásom és vércukrom okán viszonylag "képzett beteg" lettem. Nem akarok örökké élni, ám kissé mélyebb ismereteket is szereztem hogy a halálból visszarángató orvosaim erõfeszítéseit "meghálálva" igyekezzem kihúzni a "beígért" 18-20 életévet (mûtétemben a "hivatalos mortalitás" egyébként 10-15 év és SENKI ne mondja hogy csak az adófizetõk nyakán élõsködöm mert 40 évet dolgoztam és volt benne pár év nehéz fizikai munka IS amikor nem sportból emelgettem 50-150 kilós vasakat puszta kézzel miután édesapám 56-os becsukása rám is "hatással" volt. Volt, elmúlt, fiatal embernek nem is árt talán.)
Átnéztem a netet és úgy látom, ebben a "felkapott" ügyben több a gazdasági motívum mint a megalapozott egészségügyi indok. Ezért várnám az ügyben valóban kompetens képzett orvos fórumkollegáink véleményét is. Én laikusként annyit tudok hogy káliumjodidot (KI) mindig is adtak a sóhoz hogy elkerüljék a pajzsmirigy jódhiányos állapotát. A KCl-ról annyit tudok hogy vízhajtóm mellé Kaldyum tablettát kapok amiben 600 mg KCl van kapszulánként és még élek. Vegyészi képzettségem révén gyógyszervegyészeti ismereteim is vannak, talán joggal filozofálhatnék a felvetett problémáról de ezt nálam képzettebb orvos-biológus fórumkollegáinkra hagyom.
Egy dolog jutott eszembe: a pácolt húsokat szinte évszázadok óta Na-K vegyületek hozzáadásával tartósítják és nem pusztultak ki országrészek a sonka kolbász és hasonlók fogyasztása miatt. Sok a mendemonda, pld. híresztelések szerint kálium-nitrátot ad/tak/nak a katonáknak, ez se igaz mert KBr ("úszkált" a reggeli tea tetején) és tudtommal ettõl senkinek nem lett semmi baja (maga a kálium-nitrát egyébként hatékony szer a magas vérnyomás kezelésére). Az élelmiszereket szükséges tartósítani sajnos a szállítás-tárolás miatt. Az ehhez használt vegyszerek mindegyike MÉREG de ne feledjük, a gyógyszer IS méreg ami kis mennyiségben adagolva gyógyít. Ahogy Nano* említetette szinte az összes fontosabb élelmiszert megvádolták már káros hatással. "Józan paraszti ésszel" közönséges üzleti versengés lapulhat mögötte, "urbánus legendák" keringetésével keltenek tömeghisztériát a konkurrensekkel szemben és próbálnak helyet szorítani maguknak. A "tudatos "mérgezés" sztem logikátlan, hiszen -tisztelet a kivételnek- a "jónép" nagy része amúgyis önpusztító életet él. Részben (munkahelyi) kényszerbõl részben egyéni fegyelmezetlenségbõl rendszertelen, mozgásszegény élete, ráadásul sokan máj- és vesepusztító alkohol drog és egyéb szerek "segítségével" tudják elviselni életüket (bár nem elhanyagolható mindez, vélhetõen sokkal nagyobb kárt okozhat egy szét- és összezilált egészségügyi rendszer).
A "homogénezett" tej valóban nem "alszik meg" mert az erõs hõkezeléssel az élesztõgombák is kipusztulnak. Viszont a létfontosságú ásványi sók és fõleg a Ca "benne marad". A kenyér problémája sztem elsõsorban a "gyorskelesztés" adalékanyaga, nameg úgy vélem, ahány pék annyiféle kenyér. Vélhetõen a konkurrenciaharc miatt gyakran ugyanarról az élelmiszerrõl gyökeresen eltérõ "tudományos vélemények" olvashatók amibõl végül csak annyi tanulság vonható le hogy jó pénzért mindenre akad ember. Sztem ami NEM kifejezetten SÚLYOS MÉREG, mindenbõl lehet egy KEVESET enni. A magyar mondás szerint: "Jóból is megárt a sok". Ázsiai mondás: "az vagy amit megeszel" és ez igaz DE azt is hozzáteszik: legalább 32-szer rágj meg egy falatot és sose egyél teljes jóllakásig. A lélegzetvétel is számít: hosszú-mély belégzést erõs-gyors kilégzés kövesse. Nem hinném hogy sokan betartják manapság ezt az alapvetõ élettani (alapos oxigéncsere és "tüdõszellõztetés") intést. Egy arab mondás szerint "Mindenkinek ki van mérve születésekor egy ételadag; aki elõbb fogyasztja el, az elõbb hal meg". Mértékletesség mindenben, sok mozgás, rendszerezett tevékeny fizikai-szellemi élet, idõben és mennyiségben szabályozott táplálékfelvétel az emberi szervezet évmilliók alatt kialakult életritmusának megfelelõen (természetesen lehetnek "egyéni alkat" szerinti eltérések de mindenképp fontos a saját életritmusnak megfelelõ szabályozott életvitel, amihez kellõ önfegyelmezettség KELLene). Persze ezek egy laikus nézetei nevet

Orvos-biológus fórumkollegának kellene bõvebben megszólalni és orvosi ismereteit közreadni, úgy vélem, nélküle csak "szócséplés" minden laikus vita.
Saját szemszögembõl: én az agyam tekintem "központi egységnek" aminek testem csak a "manipulátora" mely végrehajtja agyam utasításait. Ahogy autónkat-gépeinket, úgy testünk "üzemeltetését/karbantartását" is megfelelõ üzem- és adalékanyagokkal kell megoldani sajátos igényeinek és adott terhelésének megfelelõen, követve a "használati utasítást" (az orvosok évezredekre visszanyúló ajánlásait) lehetõleg kerülve a túlterhelést.
Visszatérve a vitatémára, utánaolvasva látható hogy az orvosok nem ok nélkül ajánlják régóta a Na felcserélését K-ra. A problémát ott látom hogy megszokás nagy úr, a konyhasó "sósabb ízû" és hozzászoktunk a sós-fûszeres-zsíros ételekhez, ami a magyar konyha lényegét adja. Bár nagy tápértékû és egészségeses mindegyik, a polipot, kagylót, algát, szóját nem tudom megenni mert más "ízvilágban" nõttem fel (jobban "smakkol" egy jó darab füstölt kolbász friss kenyérrel csípõs zöldpaprikával nyelvnyujtas ) Azt vélem nálunk ez a fõ probléma, de ha NEM visszük túlzásba, vélhetõen nem olyan ártalmas. Olvastam hogy rizsbõl 145 gr a napi ajánlás a II-es diabetesz elkerülésére. A távol-keleti népek fõ tápláléka a rizs õk azt szokták meg. Az olaszok sok tésztát esznek mégsem hallani onnan sem tömeges diabeteszrõl.
Az én véleményem csak egy vélemény a sok közül, orvos-biológus kollegának kellene véleményt nyilvánítania nevet Jó napot, jó kedvet Bioszféra/Metnet nevet
#32886
"Eddig a káliumos sóval készített ételek után mindig megfájdult a fejem. Ma ilyenrõl szó sem volt. 1 évtizedes fejfájásom problémája is megoldódott."

Hiper-szuper-mega LOL! laza
#32885
Kálium helyett potassium-ra keress!
Pl. itt is megtalálható a helyettesítõ használat:

Link

Link
#32884
Elnézést nem tudom mit variáltam, de gyors kapkodó írás közben egyszerre leütött több billentyû kombinációja miatt elküldte a szerkesztés a fél(ig se)kész szöveget zavarban duhos
#32883
Lujó. Elárulom, hogy a "gazdagabb" országokban nem tesznek káliumot a sóba. Ezt mivel magyarázod? Csak a szegény magyarokat akarják vele "gyógyítani"?
Biztos ennél maradok. Eddig a káliumos sóval készített ételek után mindig megfájdult a fejem. Ma ilyenrõl szó sem volt. 1 évtizedes fejfájásom problémája is megoldódott. Köztudott, hogy a túlzott kálium-bevitel fejfájást okoz sokaknál. Ez tény!
#32882
Ugyanezt megveheted lényegesen olcsóbban: A mosogató gépekhez árusítják a NaCl-t vízkõ ellen. Ott csak a tisztasággal összefüggõ kristályméret számít. Ha hiszel benne, a te dolgod. Szerintem általánosan hasznos, célszerû lenne a középiskolában oktatott kémia ismerete egy kis önképzõ biokémiai ismerettel. A Mengyelejev féle periódusos rendszer ismerete szerintem alapkövetelmény, legalább is a 8 fõ oszlop és azok fõbb kémiai tulajdonságainak ismerete. A lantanoidákkal és az aktinoidákkal nem javaslom, hogy foglalkozz (f elektonpálya feltöltõdése). A D-elemekkel azért célszerû foglalkozni (10 aloszlop). Fonfos elemek találhatók bennük, pl a Fe.

Szerk: kolbász készítéséhez mindenképpen a durva aszatali sót kell használni, nem az agyontisztított finomított pároltat
#32881
Sziasztok.
Ma végre megjött a 99%-os NaCl. Ég és föld a különbség. Sajnálom, hogy eddig vártam. szomoru
#32880
A felvetõdött témához illeszkedõen megváltoztattam avatarom laza
Hogy "dekódolásával" ne küszködjön senki, megfejtése:

beillesztett kép

#32879
yakin fórumkollega, rövid kérdésedre hosszú válasz nyelvnyujtas
Nem látok ellentmondást, mivel Dél- és Kelet-Ázsia több kultúrájára is nagy hatással volt Kína. A történelem különbözõ korszakaiban kínai írást használtak a japánok, a koreaiak és a vietnamiak, hatása máig jelentkezik nemzeti írásaikban is. A kínai írás elterjedése felmérhetõ itt Link A zöld-sárga területeken egyúttal erõs társadalomirányítási, technikai és kulturális hatásuk volt a kínaiaknak. Mivel jó ideje tanulom a koreai nyelvet, sok koreai-kínai történelmi filmet/sorozatot néztem és nézek (sok érdekességet is megtudni pld. az 1400-as években "Immortal" Admiral Yi Soon Shin megalkotta a világ elsõ páncélozott hadihajóját a "teknõshajót". Arisztotelész után újabb "Metnetes vonatkozás" ezúttal Koreából: a kínai írást egyszerûsítõ és saját írással felváltó Szedzsong király utasítására dolgozták ki az ESÕMÉRÕT, majd a király 1441-ben országos csapadékmérõ-jelentõ hálózatot hozott létre a várható termés becslésére, ami fontos volt a súlyos aszályokat követõ éhinségek és a gyakran háborúzó katonák élelmezése miatt. Még annyit, a kínaiak 1247 óta mérték a leesett hó mennyiségét hasonló eszközzel).
A koreai nyelv jó bevezetõ a kínai és japán nyelvhez (köszönhetõen Sejong király jól átgondolt logikájú írásbeli-nyelvtani reformjának), filmjeiket már eredeti nyelven nézem (nyelvgyakorlásul a South Korea, Seoul~Gugak rádió Link szól házimunkák idején a háttérben). Egy ideje kínai filmeket is nézek, azokból is megértek már hallás után néhány mondatot, felismerem írásjeleik egy részét (habár 74 féle nyelvjárásuk van, hivatalos nyelv a mandarin, mert tai-chi klub vezetõ unokahúgom szerint kínai mestereinél tapasztalta hogy más tájegységeken született két kínai se érti pontosan egymás szavát "tájszólásuk" miatt) Eddigi szerény koreai-kínai eredményeim okán mertem belevágni avatarod visszafejtésébe, habár nagy a hibalehetõség. A japán írás három rendszert használ - kanji, hiragana, katakana. A több ezer kanji fogalmat, nem hangzást jelöl. A toldalékokat hiraganával, a nem kínai jövevényszavakat katakanával írják. A jövevényszavakon túl, az idegen neveket is általában hangzásuk után így "honosítják". Ennek alapján nickneved a "yakin" ezt a

beillesztett kép

formát öltheti nevet A japánok, nem lévén saját írásrendszerük, i.sz. 400-ban átvették a kínai írást, a 6. és a 11. szd-ban módosították nyelvük sajátosságaihoz, majd 1900-as évektõl megreformálták és alakítgatják napjainkban is a kor követelményeihez. Kérdésedre a válasz:
- a nicknevedhez tartozó avatar (kanji jegy) jelentése MAJOM kiejtése "szaru" (saru). kacsint
Sok ezer kanjit néztem át, nehogy sértésnek tekintsd! A majom folklórja a buddhizmus megérkezése után a 6. század közepén kezdõdött és a japán sinto-buddhizmushoz kapcsolható. Japánban a majom hol az istenek hírnöke, hol az istenek fizikai megtestesülése. A néphagyomány szerint a majmok védelmet nyújtanak a démonok-betegségek ellen, segítik a termékenységet, gyerekszülést és harmonikus házasságot.
A "kifogásolt" videoklipeket avatarod miatt csatoltam. Úgy véltem, érdekel Téged a Távol-Kelet filozófiája, szinte emberfeletti teljesítményekre képes harcmûvészete melyet esetleg gyakorolsz is. Nem látok a fejedbe, így a "yakin" nick lehet ismert focista de mivel ragaszkodsz a kisbetûs íráshoz, a "yakinimi" japán sült hús rövidítése is nevet Összegezve, úgy gondoltam nem lesz "idegen" a két klip nevet Azóta láttam a neten hogy rendszeres és eredményes tájfutó vagy, tán jobb lett volna szép természeti tájakat mutató klip esetleg blogodon felsorolt kedvelt zenei klipjeid közül valamelyik kacsint
Megkedveltem a koreai és kínai zenét. Történelmi filmjeik/sorozataik látványosak, részleteiben kidolgozottak, ruházatuk fegyverzetük korhûek (újabban a "csillogó" idealizálás csökken, reálisabbak lettek, az akkori, józan ésszel átlátható életkörülményeknek megfelelõen). A sorozatok részeikben is felérnek egy "egész estés mozifilmmel" teletûzdelve látványos, nagy tömegeket mozgató csatajelenetekkel, kiemelkedõ hõseik puszta kezes és fegyveres harcmûvészeti összecsapásaival. Többségében városállamok, országrészek egyesítését mutatják be (mint Koreában a Goguryo-Shilla-Baekje-Gaya harcai, a Tang és Qin birodalom küzdelmei, Kínában a hadakozó fejedelemségek kora) Ezek a filmek a tunguz, mongol, kínai, koreai területek közé zárt "Nagy Síkság" birtoklásért folyó küzdelmek során felvonultatják a korabeli félvad nomád törzseket is- mongolok, tunguzok, jurchenek, nem sorolom. Mivel õseink is arról a tájékról származhatnak (amit Nolival anno kitárgyaltunk- egyes koreai szavak hangzása is megerõsíteni látszik ezt mint pld. a koreai "apuci" hangzása és értelme; eddig tucatnyi "magyaros" hangzású és értelmû szóra figyeltem fel) a nomád törzsek zenéjével is bõvült távol-keleti "zenei palettám". Ezekbõl ajánlok néhányat szeretettel Link Link Link Link Link (utóbbi japán taiko)

Köszönöm a türelmet (különösen a T. Modiknak), jó napot jó kedvet Bioszféra/Metnet nevet
#32878
Dejóóóó, gratula!
Én már napok óta készülök vargányászni, de nem bírok odaérni!
#32877
Hello Leganyi, végre valaki.
Az egyik legpofátlanabb dolgog a világon, az a kenyérnek TUDATOS szárítása. Van egy titokzatos szürke adalékanyag, amire azt hazudják, hogy lisztjavító szer meg mittudomén. Gyakorlatilag a "módszerváltás" óta kihagyhatatlan kelléke a kenyértésztának. Nehogy már másnap is ugyanabból a kenyérbõl egyél. Másnapra olyan hülye íze lesz, hogy nem kívánja az ember. Végülis a péknek meg kell élni, na de ilyen áron!?
A másik probléma az tényleg a tej. Azt hazudják itt is, hogy a pasztõrözött, homogénezett tejben ugyanúgy megmaradnak a "hasznos" dolgok.
Valamelyik nap gondoltam, hogy sütök valami kelt tésztásat, de csak tartós tej volt itthon. Mikor felfuttatam volna az élszetõt, valami baromi lassan az edény feléig ment csak fel. Nagyjából fél óra alatt azt vettem észre, hogy "kivált" az edény aljára a tejnek nevezett valamibõl a víz. Holott a zacskós, nem tartósnál ilyen probléma sosem volt, és mindig gond nélkül felfutott. Magyarul: nem elképzelhetetlen, hogy tényleg vizezik a tejet. Aki nem hiszi el, próbálja ki!!!
#32876
Szerintem is fontos, mi az amit megeszünk,hogyan készül, és mit tartalmaz.
Pl.: mûtrágyával elõállított élelmiszer betegségeket okozhat(általános iskolai könyv is írja).
NaCl "orvosság" ( még a Tóra szerint is).
Ebben a fogyasztói profitorientált világban az összeesküvés idõnként nem csak elmélet hanem gyakorlat.
Ebben a só dologban az a baj, hogy sehol nem tüntetik fel, ha van benne jócskán KCl, pedig van benne bõven a gyakorlat szerint.
#32875
Észrevettem....

Napfény Városa érdekes vidék.... laza zavarban
#32874
Csakhogy ennek a hozzászólásodnak így nem sok értelme van, mert a másik provokáció, sértõ, trágár meg mittudomén mi volt. Persze az ordenáré fasságok mindig bent maradnak, mert azok neeem provokálnak, neeeem sértõek stb
#32873
És kevés a pásztor.... [esõ]
#32871
1. nem éltek 90 évig (ritkább volt egy ilyen korú ember, mint manapság)
2. magas vérnyomást a túlzott nátriumfogyasztás (is) okozhatja
3. "jó" olyannal diskurálni, akit nem is érdekel más ember hozzászólása.
4. feltûnõen hasonló "eszmét" terjesztesz, mint amit szeke próbált meg pár hete. Csak nem egy és ugyanazon troll bújik meg mindkét nick mögött? Vagy egy ügyes (és antiszociális) hacker, aki kijátszotta az acc-otokat? vidám
#32870
Ez szép, már csorog is a nyálam nyelvnyujtas
#32869
Ember! Az vagy, amit megeszel.
Pedig elhiheted, hogy direkt mérgeznek minket. Szerinted a magyar kormánynak lényeg, hogy még több évtizedig éljél a nyugdíjadban? Minimum 100 évesnek kell lenned, hogy ugyanott legyél. Addig jó az ember, amíg CSAK dolgozik. Ezek tények. Mire kellõen lebetegítenek rengeteg embert, pont a 60 éves kor szokott lenni az a határ, amikor bekerülnek magasvérnyomással, szívpanaszokkal, kivizsgálásokra a kórházba. Ha valaki már olyan állapotba kerül, hogy gyógyszeres kezelésekre szorul, azt széttömködik vele, amelyek valamire hatnak, de több más problémát elõhoznak, vagyis arra egy újabb gyógyszer kell. A gyógyszergyárak dörzsölhetik a tenyerüket. Régen, mikor nem volt ennyi gyógyszer, nem volt ennyi adalékanyag, hogyan éltek el gyakran 90 évig úgy, hogy pipáztak, cigiztek, boroztak nem is keveset? Aki errõl nem vesz, vagy nem akar tudomást venni, nagyon sajnálom, de inkább nem is érdekel. Lássatok a dolgok mögé!
#32868
Köszönöm a cikkeket, hasznos volt elolvasni. Az ideg ingerület témája is érdekes, perifériás végtagi bõr érzékeletlenségem is kapcsolódhat hozzá. (bár az érszûkületre, keringési érbetegségre mondták rá az ament a doktorok.)
A harmadik link sok mindenre választ ad. laza
#32867
Az utolsó Link-ben van még egy kis érdekesség. A csökkentett Na tartalmú (30 %-ban káliummal helyettesített!!!) só fogyasztását propagálják. Kötve hiszem, hogy az OÉTI tudatosan mérgezést propagálna. A témával kb. 25 éve találkoztam elõször egy zagyva rémlevélben. A vége annak az addtovábblevélnek is az volt, ami a mostaniaknak, hogy fogyasszunk pl. Himalája sót, kóser sót, stb. Sajnos akinek semmilyen kémiai, biokémiai ismerete nincs, könnyen bepalizható.

Hasonló téma az ilyen-olyan ráolvasással kezelt ivóvíz, az egyik legújabb pl. az oxigénnel dúsított. Az utóbbitól elkaparom magam. Elõállítható a következõ módon: Végy egy fél üveg vizet. Rázd fel! Ezzel elõállítottad a méregdrága, oxigénnel dúsított ivóvizet. Több ivóvíz tisztítási technológia alapul oxidáción, pl. a vas/mangán eltávolítás, arzén kivonása. A végeredmény "oxigénnel dúsított" víz a csapból folyik, árát m3-re fizetjük, nem literre, de ha valakinek csak a bûbájolt vízben van bizodalma, ám igya. Az is elõfordulhat, hogy súlyos betegségébõl meggyógyul tõle: létezik placebo hatás is.
#32866
Egy szép október utolsó napja: Link Link Link Link Link nevet

beillesztett kép

#32865
Köszönöm szépen, bár nem igazán értem, egy japán kanjira miért kínai zenéket kapok ajándékba nevet (minimális a különbség, de azért van) És mi jött ki különben a jelentésére? No meg ezek tényleg repkednek, mint a nikkelbolha vidám
#32864
A szervezetben nincs olyan életfolyamat, amihez ne lenne köze a K-Na egyensúlynak. Az ingerületátvitelben ez a két ion játssza a fõ szerepet ( Link ), valamint a sejtek energiaképzésében ( Link ), no meg a vérnyomás alakításában ( Link ).
#32863
Jön egy hosszú hétvége, esetleg téma nyitó lehetne a táplálkozás tudomány kivesézése. Ha nem is itt, de a társalgóban mehetne tovább.
Megfõztem az ebédet; egy olíva olajos hagymás pirításos paprikás-krumplit. Olvastam, hogy a szûz olíva olaj sokkal egészségesebb mint a napraforgó olaj vagy a margarin, mert nem tud olyan gyorsan oxidálódni mint azok, és elbírja a 180 fokos hevítést is károsodás nélkül.Nyersen csak tésztákra, körítésekre is nagyon finom.
Átállok én is erre, elhagyom a disznózsírt, ha lehet. Persze vannak olyan étkek, amik magukban is finomak, mint a mangalica disznó sült, a kacsa-liba sült önmagában. laza
#32862
Pedig engem érdekelne a téma, valami homálylik,hogy összefüggés van a kálium - NaCl egyensúlyára a szervezetünk vízháztartásában. Az ingadozó vérnyomásom (hipertónia) miatt is néha be kell szednem un.vízhajtó gyógyszert. Amúgy sótlan szájú vagyok,a só bizonyos határon túl agyoncsapja az étel alapízeit.

#32861
Kedves LAM, tisztelt "õsrégi" fórumkollegám a Metnet kebelében! nevet
Megállapításaid, ellen- és felvetéseid a Tõled megszokott módon logikus, szépen csiszolt gondolatok, józan érvelések. Öröm olvasni õket, idézlek "fõleg ha elõbbre visznek és tanulhatunk, ne adj Isten mûvelõdünk belõle" nevet
T. Modik és fórumkollegák, kérlek bocsássatok meg, ez már csak "záródolgozat" néhány kiegészítéssel (meglepõ tán "nyugger" létemre kevesebb idõm van mint valaha, hevenyében kalapáltam össze vacsora után KV+pipa mellett)
Egy apró korrekcióval kezdem - az IHLETET Tõled kaptam nagyrabecsült LAM fórumkollega, amikor az ominózus idézetet megelõzõ bejegyzésed egynémely pontja megragadta figyelmem kacsint
Maximális egyetértésem rövid és lehetõleg semleges (mivel a Metnet pártoskodás és politikamentes, "amatõr természettudományos" övezet) kifejezésére egy szállóige látszott alkalmasnak. Az "alapige textusát" bejegyzésed lényege adta, kézenfekvõ volt hogy a VERITAS szót tartalmazó szállóigék közül keressem ki a legjobban illeszkedõt. Különféle keresõkkel sok anyagot sok helyütt átnéztem kerestem a legalkalmasabbat (az "In vino veritas" igaz, de nem témába vágó). Végül random kereséssel bukkantam a megfelelõnek látszó szövegre egy "közhelygyüjteményben", szerzõ és forrás megjelölése nélkül.
A kissé ironikusan említett "angol wiki" már csak segédeszköz volt a forrás ill. a szerzõ felkutatására.
A lábjegyzetekben, irodalmi hivatkozásokban felsoroltakat követve szépen kirajzolódott a latin mondás õsforrása- Nicomachean Ethics, Arisztotelész mûve.
A latinra fordított görög forrás megszokott, tehát nincs anakronizmus latin szöveg és görög szerzõ megnevezése között. Az idézet szövege a középkorban született Roger Bacon ferences szerzetestõl származik, aki Arisztotelész évszázadokkal korábbi gondolatát adta tovább saját fogalmazású latin szavaival. Bizonyára furcsán hatott volna amolyan "filmvégi" felsorolás "Arisztotelész ötlete nyomán feldolgozta Roger Bacon és még sokan mások" nevet Legjobb szándékkal idéztem egy alkalmasnak vélt latin szállóigét egyetértésem jeléül, az egyszerûség kedvéért az "ötletgazda" Arisztotelészt megadva. Csattanós mondattal fejezted ki kétkedésed. Ezért alaposan utánajártam (bár képzettségem a mechanika, fizika, kémia, matematika, információtechnika és természettudományok részterületeire "jogosít" fel, ezen a területen huha laikus vagyok, de lehetõleg lelkiismeretes ha már belekezdek). A görög szövegrészeket is egybevetettem (tudok görögül olvasni, megértek néhány szót is). Betûre egyeztek, csak idegen nyelvû fordításaik különböztek szóhasználatukban, megfogalmazásukban de a lényeget megtartva. Eredetét, születését ezért elfogadhatónak ítéltem, metamorfózisai folyamatát lentebb már ismertettem. Annyian és annyiszor tanulmányozták, ízekre szedték, elemezték hogy talán jogos a feltételezés: amennyiben csak egy "pszeudo-ammoniosz" koholmány, bizonyára rég kiderült volna (akár manapság egynémely szakdolgozatról).
Arisztotelész koráig visszamenõen bõven van hozzáférhetõ forrásanyag külföldi és hazai neves egyetemek archivumában, de az Internet Archive szervezet pld. Link gyüjteményében 76 db beszkennelt "lapozható", anyagában akár betûnként is kikereshetõ forrást és fordítást kínál fel. Több kétnyelvû könyv is van de használatuk nehézkes mert két külön részre tagolódnak. Ebben a görög feldolgozásban Link egymás mellett olvasható a görög szöveg és fordítása, Bacon latin szállóigéjének inspiráló forrása (az Eth.Nic. 1096a15 görög szövegrész) olvasható a 6. Discussion of the philosophical view that there is an Idea of good. fejezetcím mellett balra.
Arisztotelész mûveit számos magyar forrás is elemzi, innen vett idézettel zárom le:
"Ha tehát ilyen természetû kérdéseket ilyen feltevések alapján tárgyalunk... ~ ... akkor be kell érnünk avval, hogy csak nagyjában, körvonalaiban mutassunk rá az igazságra és - mivel oly kérdésekrõl s oly feltevések alapján tárgyalunk, melyek csupán nagy általánosságban érvényesek - levont következtetéseink is ugyanilyen jellegûek legyenek"
Forrás: Arisztotelész - Nikomakhoszi Etika (Részletek, I-III. könyv. Ford. Szabó Miklós, Bp., Európa kiadó, 1997, 5-105. o.)
Megköszönve türelmetek, cserébe figyelmetekbe ajánlom az Ancient Classic Texts before 400 B.C. gyûjteményt Link melyben "Metnetes vonatkozás" is található, nevezetesen Arisztotelész- Meteorologia mûve. nevet
Szabadon letölthetõ, RTF (Wordpad) változatban. Letöltöttem, érdekes inkább olvasmányos gondolatokat közöl természetesen kora ismeretanyaga szintjén magyarázva.
#32860
Van még jópár élelmiszeripari démonizálás. Lõdd el gyorsan azokat is. Tejtõl rákos leszel, a savas víz meöli a szívedet stb stb

Amúgy kb 10 éve nem eszem margarint, mert a vajat jobbnak és finomabbnak is tartom. Azonban a margarin sem az ördögtõl való (tudom tudom, 1 molekulában különbözik a sztrichnin-nitráttól, meg tulajdonképpen minden méregtõl), de például ajánlom a témában Noli cikkét. Szépen összeszedte anno....

Örülök, hogy ennyire szereted a tájékozottságomat. A jövõben is bízhatsz benne kacsint És annak is örvendek, hogy a tiszta NaCl-re váltottál (noha értelmét nem látom éppen a Leganyi aáltal mondottak miatt) Ennek ellenére ezt a beszélgetést most rövidre zárom, mert nem sok értelme van hívõkkel vitázni. További szép estét!
#32859
Dehogy értettelek félre, csak éppen feltûnt, hogy a kálium-kloridot méregnek nevezted. Nem a kálium-kloriddal van a baj, hanem a mennyiségekkel. Egy teljesen tiszta kõsót (halit, NaCl) tartalmazó konyhasó is lehet káros, vagy éppen mérgezõ hatású kellõen nagy mennyiségben (a kálisónál ez valamivel (jóval) kisebb, ha jól homálylik, ebben igazad van). Az meg, hogy külön bevitel nélkül az emberi test magától elõállítja ezt a "mérget" (és még vizes oldatban fel is használja a fehérje szintézisben, meg az ingerületátvitelben, meg még ki tudja hol), kissé szuicid metabolizmusra vallana. vidám
#32858
A kenyérben húskészítményekben üzemi konyhákon stb. bõven megkapod a szükséges KCl 100 szorosát is.
#32857
De egyszerûen annyi kálium kloridra már nincs szükséged, melyet még plusz beleraknak a bolti konyhasóba.
Annyira bírom, hogy mindenben ilyen tájékozott vagy. Gondolom a margarin/vaj témában is jobban támogatod az elsõnek a fogyasztását.
#32856
NaCl igen fontos az életünkhöz, az állatoknak is kell, hogy egészségesek legyenek. Ha takarmányból hiányzik tömeges pusztulás is lehet a vége.
Jó döntés a tiszta NaCl.
#32854
Félreértettél. A igazi konyhasó az tisztán NaCl. És én csak azt fogom használni. A káliumról mondok le, nem a nátriumról.
#32853
Ha egyáltalán nem használsz a fõzéshez konyhasót, akkor is szilvint meg halitot fogsz kiizzadni, ez is egyfajta tény. kacsint
#32852
Sziasztok.
Ma úgy döntöttem, hogy végleg lemondok a kálium-kloridos sós mérgezéssel.
Ugye tudjuk, hogy a színtiszta konyhasó=NaCl. Na, de ha ebbe mérgezõ kálium-kloridot tesznek az már nem jó.
Hihetetlen, de pontosan 1990-tõl a hazai boltok csak kevert sót árulhatnak. A gyógyszergyártók kilobbizták. Ezek tények, csak nem beszélnek róla.
Ausztriában gyártott 25 kg-os gyógyszertári sót rendeltem, melyet a hazai gógyszertárak is vesznek, de valami baromi különös módon a vásárlóknak, csak pár grammot adhatnak el. Érdekes mi?
Link
És aki kiröhögne most ez miatt, inkább elõbb olvasson utána. Vagyis a Kálium-klorid, mint MÉREG!!!
#32851
Lordom! Öröm a hosszas fejtegetéseket olvasni - még ha alapvetõen az angol wikipédia is az "ihletõje". kacsint
Link
Fõleg, ha elõbbre visznek és tanulhatunk, ne adj Isten mûvelõdünk belõle.
S bár baromi régen koptattam a klasszika filológia stúdiumait boldog emlékû töri tanszékeimen (ráadásul sose érdekelt külömösebben a klaszfil, ami azon vizsgáimon meg is látszott laza de valami halvány derengés él bennem holmi Pszeudo-Ammónioszok fogalmáról ez ügyben, ami egy nagy rakás középkori félrefordított és hamisított ókori kommentárból áll, több változatban, köztük Arisztotelészünk Biosz-ával. Ráadásul ebbe még Szókratészt is odakeverték, mint sokadik változatú abszolút eredeti forrást. zivatar De talán neked van erre idõd,kedved és energiád,hogy utána keress a fenti néha - finoman szólva - egyszerüsítõ forráson túl.Szem elõtt tartva a klasszikus forráskutatás hármas szabályát! nyelvnyujtas De a lényeg a szentenciában rejlik, legyen tõlem akár görög, arámi vagy hettitta eredetû is vidám ...

Utolsó észlelés

2025-05-05 06:03:07

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

11.0 °C

na00

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139227

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.