Agrometeorológia
Biztosan, nekem 63 dekás volt a legnagyobb eddig. Látványos és az íze is finom, jó húsos. A baj csak az hogy nem bírjuk megenni egyszerre és másnapra már nem olyan friss.
Nálunk is vannak hasonló méretûek, de még zöldek. Talán még híznak kicsit.

Ahhoz képest, hogy Zala megyét akalmatlannak minõsítették a baracktermesztésre, ezek a permetezetlenül termelt gyümölcsök ennek ellenkezõjét bizonyítják, pláne jégesõk és egy csapadékos idõszak után Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link
Szóval vagy az érintett szakmák tévedtek óriásit, vagy a képeken nem õszibarackok és nem nektarinok vannak.
Szóval vagy az érintett szakmák tévedtek óriásit, vagy a képeken nem õszibarackok és nem nektarinok vannak.
A kert pedig maga a gyönyörûség, látszik, hogy hozzáértõ kéz gondozza.
Elõzõ írásomra reagálva, napi közelségbe vagyok (többek között) az etilénnel, alaposan ismerem a szagát.
Elõzõ írásomra reagálva, napi közelségbe vagyok (többek között) az etilénnel, alaposan ismerem a szagát.
Fantasztikusan szép, gondozott a kerted Grat.!
Nálunk is szépen érik a "Boldogasszony"szilva,sajnos egy két arra sétálónak is megtetszett és az egyik legnagyobb faágat le is törték a hét közepén, majd gondolom még nem ízlett nekik így ott hagyták az ágat tele szilvával.

Nálunk is szépen érik a "Boldogasszony"szilva,sajnos egy két arra sétálónak is megtetszett és az egyik legnagyobb faágat le is törték a hét közepén, majd gondolom még nem ízlett nekik így ott hagyták az ágat tele szilvával.
Annyi kiegészítést had tegyek, hogy az etiléngáznak jól behatárolható édeskés szaga van.
Szép estét!
Igen, az etilén érésgyorsító hatású. Az öregedésért-érésért felelõs növényi hormon.
Az almatermésûek jelentõs mennyiséget bocsájtanak ki, ezért gyorsítják a megromlást, de hasznos is lehet mert bizonyos gyümülcsök, zöldségek utóérését segítik. Link
Egyébként az oxigénkoncentráció csökkentésével tovább növelhetõ a tárolási idõ. Erre szolgálnak a legkorszerûbbnek számító ULO (ultra low oxigen) tárolók is, ahol a hõmérséklet és a páratartalom mellett a légtér CO2-koncentrációját növelik, az oxigénét csökkentik.
Más: helyzetjelentés a kertbõl: szépen fejlõdik-érik a paradicsom (Kecskeméti jubileum) a szabadföldön: Link A paprika is belehúzott: Kaliforniai wonder (sárgára érõ): Link Albaregia: Link Rekord, csípõs: Link Fûszer: Link
A fóliában a folytonnövõ típusú Brill: Link Link és a Lugas paradicsom: Link
Földimogyoró: Link Érik a nálunk "Boldogasszony" szilvának mondott fajta: Link valamint a "szentAnnai" szilva már érett: Link
A végére virágok: Link
Igen, az etilén érésgyorsító hatású. Az öregedésért-érésért felelõs növényi hormon.
Az almatermésûek jelentõs mennyiséget bocsájtanak ki, ezért gyorsítják a megromlást, de hasznos is lehet mert bizonyos gyümülcsök, zöldségek utóérését segítik. Link
Egyébként az oxigénkoncentráció csökkentésével tovább növelhetõ a tárolási idõ. Erre szolgálnak a legkorszerûbbnek számító ULO (ultra low oxigen) tárolók is, ahol a hõmérséklet és a páratartalom mellett a légtér CO2-koncentrációját növelik, az oxigénét csökkentik.
Más: helyzetjelentés a kertbõl: szépen fejlõdik-érik a paradicsom (Kecskeméti jubileum) a szabadföldön: Link A paprika is belehúzott: Kaliforniai wonder (sárgára érõ): Link Albaregia: Link Rekord, csípõs: Link Fûszer: Link
A fóliában a folytonnövõ típusú Brill: Link Link és a Lugas paradicsom: Link
Földimogyoró: Link Érik a nálunk "Boldogasszony" szilvának mondott fajta: Link valamint a "szentAnnai" szilva már érett: Link
A végére virágok: Link
Nem csak a banánt, szinte minden "mûanyag" zöldség/gyümölcsöt, hisz az etilén növényi hormon, többek között az érésért felelõs.
Ez így van.
Egyébként a 10. osztályos szerves kémia könyvben olvastam, hogy a gyorsabb érlelés érdekében a banánt etilénnel (C2H4) érlelik. A különbözõ gyümölcsök illatát az ún. észterek okozzák, ezek mindenesetre jelen vannak a gyümölcsök környezetében.
Arról viszont nincs pontos információm, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyületek reakciója során mi keletkezik (?) , bár a levegõ nitrogéntartalmának (N2) reakciókészsége lényegesen kisebb, mint az oxigéné (O2)
Az elállóság érdekében a száraz homokban való tárolás ajánlott (répa,alma, stb.)
Egyébként a 10. osztályos szerves kémia könyvben olvastam, hogy a gyorsabb érlelés érdekében a banánt etilénnel (C2H4) érlelik. A különbözõ gyümölcsök illatát az ún. észterek okozzák, ezek mindenesetre jelen vannak a gyümölcsök környezetében.
Arról viszont nincs pontos információm, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyületek reakciója során mi keletkezik (?) , bár a levegõ nitrogéntartalmának (N2) reakciókészsége lényegesen kisebb, mint az oxigéné (O2)
Az elállóság érdekében a száraz homokban való tárolás ajánlott (répa,alma, stb.)
Ne kímélj,
szerintem metnetes roham lesz.
Ja és nem kell mosott mert igaz, hogy mutatósabb, de akkor nem elálló.Segítenék eladni dehát......



Amit a képen láttál az megrendelésre lett kiszedve ezt még meg is kell mosni kb 130 láda + még vagy 5-ször ide-oda rakni,az ára számunkra kevés,de a vásárlóknak viszonylag drága amit meg is értek a mai gazdasági helyzetben.
Ne menedzselj és ne alkugj
,otthonról mennyi az ára kilónként
Kitûnõ reklám volt a fotó(k) lehet. hogy metnetesek mind megvesszük.
Így kell bizniszt csinálni.





Legjobb lenne, ha csak tápoldatos permetet kapott volna.A sok vegyszerezés is káros, elvégre a gumókban raktározódnak el nemcsak a fotoszintézis által átkeresztelt tápanyagok is.
Ide kívánkozik, hogy ha huzamosabban tároljuk a burgonyát, megvannak annak a fogásai is.Most nem sokat írok,de hallottam arról, milyen más növényekkel, gyümölcsökkel nem szabad egy légtérben tárolni.Pl; alma.(vmi.etilén gázok és a nitrogén nem szeretik egymást, és rohadást okoznak.)
Ide kívánkozik, hogy ha huzamosabban tároljuk a burgonyát, megvannak annak a fogásai is.Most nem sokat írok,de hallottam arról, milyen más növényekkel, gyümölcsökkel nem szabad egy légtérben tárolni.Pl; alma.(vmi.etilén gázok és a nitrogén nem szeretik egymást, és rohadást okoznak.)
Köszi mindenkinek!
Elültetés után 4-szer lett berotálva,1-szer legyomírtózva (kikelés elõtt a bakhátat)1-szer lemûtrágyázva, 2-szer kigyomlálva,3-szor lepermetezve,6-szor leöntözve, és végül meg lett az eredmény mennyiségét illetõen, sajnos a haszon már más tészta......


Elültetés után 4-szer lett berotálva,1-szer legyomírtózva (kikelés elõtt a bakhátat)1-szer lemûtrágyázva, 2-szer kigyomlálva,3-szor lepermetezve,6-szor leöntözve, és végül meg lett az eredmény mennyiségét illetõen, sajnos a haszon már más tészta......
Fujj de randa krumplik.
Nem is télálló, meg biztos beteg, meg ilyesmi
.Mennyi az ára?? Amúgy nem kell csak, hogy segítsek
.Most komolyan, mennyiért vesztegeted????Ja és persze, hogy már megint irigyellek.




CSodás krumplik! HA nem olyan messzi laknál, el is mennék bevásárolni Hozzátok! Jó látni, hogy van még, akinek a munkáját ilyen szép termés dicséri!
Köszönöm!
Hát a lépcsõházunk szerintem melegebb, mint a lakásunk, az ablaknak meg nincs "köze". A leghidegebb szobánk, amit nem fûtöttünk soha, nem megy 17 fok alá... Pedig tök jó volna ilyen jószégot tartani, annyira szépek!
Hát a lépcsõházunk szerintem melegebb, mint a lakásunk, az ablaknak meg nincs "köze". A leghidegebb szobánk, amit nem fûtöttünk soha, nem megy 17 fok alá... Pedig tök jó volna ilyen jószégot tartani, annyira szépek!
Ez aztán bõséges termés.Itt az Alföld közepén nem biztos hogy túl élte volna a szárazságot (ha csak nem locsolják),ti locsoltátok?

Echinopsis-fajok. Valóban ennek a nemzetségnek vannak talán a legszebb virágai, nagymamámnál egy idõs példányon volt év, hogy 4-5 virág is kinyílt egy este alatt.
Amikor nagy kaktusz-birodalmam volt, lépcsõházban vagy a két ablak között teleltettem õket (mindig tömbházban laktunk). Sajnos, a gyûjteményem kb. 8 évvel ezelõtt fokozatosan a nullára épült le.
Amikor nagy kaktusz-birodalmam volt, lépcsõházban vagy a két ablak között teleltettem õket (mindig tömbházban laktunk). Sajnos, a gyûjteményem kb. 8 évvel ezelõtt fokozatosan a nullára épült le.

Gyönyörû!
Egyébként ez milyen fajta kaktusz? Panelban vajon ki lehet teleltetni, vagy túl meleg van ott neki?
Egyébként ez milyen fajta kaktusz? Panelban vajon ki lehet teleltetni, vagy túl meleg van ott neki?
Ja...nálunk is így néz ki a fû az udvaron.A gáton még rosszabb.Nem rég adtam minden kisfának,virágnak egy-egy nagy vödör vizet.Így talán kihúzzák még egy darabig,persze a csapvíz nem a legjobb

Sajna ismét szárazság van (bocs,hogy félbeszakítom a kaktuszos hozzászólásokat),a fûzfán egyre kevesebb a levél,ami rajta van,az is sárga.A több méter magas szivarfa levele is hullámosodik (a szomjúságtól),a fû pedig szinte minden hol kiégett.Még locsolni sem éri meg,a csapvíztõl meg úgyse lesz olyan szép,dehát,ez az Alföld.A kukoricaföldek még bírják,de ha így folytatódik,ismét sárgul.A kaktuszról meg annyit,hogy nekem is voltak ilyen díszkaktuszaim,építettünk sziklakertet is,de elszáradtak,meg elfonnyadtak.Ami megmaradt,azt a kutya meg elcsócsálta.

???
Körbe is "lövöldöztem" rendesen,ne aggódj.
Akkor most én vagyok Wilson bácsi a komisz Dennis-bõl...
Mindenképp külön figyelmet kap,fõleg hogy nem volt egy egyszerû múltja szegénykének.Élete 4 éve alatt sajnos elég sokat kapott,a nyáron viharban ráesõ tárgyaktól az unatkozó macskáimon át az átültetgetésektõl a fagyig.
Mindenképpen elismerésünk neki.
-------
Noli,Siheone:
Ha virágozni akar még,virágozzon csak,szívesen látjuk!



Körbe is "lövöldöztem" rendesen,ne aggódj.

Akkor most én vagyok Wilson bácsi a komisz Dennis-bõl...

Mindenképp külön figyelmet kap,fõleg hogy nem volt egy egyszerû múltja szegénykének.Élete 4 éve alatt sajnos elég sokat kapott,a nyáron viharban ráesõ tárgyaktól az unatkozó macskáimon át az átültetgetésektõl a fagyig.
Mindenképpen elismerésünk neki.
-------
Noli,Siheone:
Ha virágozni akar még,virágozzon csak,szívesen látjuk!

Szerintem nem dobja le, csak kisebb virágokat fog nevelni. Télen volt elég nyugalmi idõszaka, erre a virágzásra felkészülni.

Elég nagy energiát emészt fel egy ilyen virág, nem lenne csoda, ha ledobná a maradék bimbót.
Csodaszép, úgy látom õ már idõsebb példány. Élvezd ki a látványát, mert estére már csak emlék lesz!


...És még arra leszek kíváncsi,hogy a másik két bimbó is kinyílik-e.
Egyelõre elég "egyállapotban" vannak...
Teljesen így van, ahogy leírtad.
Ezért nem megy az ország semmire.
És sajna ez a történet más szektorokban, igaz más szereplõkkel, de ugyanígy megállja a helyét.
Ezért nem megy az ország semmire.
És sajna ez a történet más szektorokban, igaz más szereplõkkel, de ugyanígy megállja a helyét.
Pár éve nekem is volt ilyen kaktuszom, 10 cm-es növényen 30 centis fehér virágok voltak. Sajnos a kutyám valamilyen oknál fogva a virágzás után megrágta a kaktuszt és utána elszáradt (nem a kutya
)!

Itt a párja,tegnap,és ma:
Mára pedig:
Valóban érdekes ez -virág a virágban- látvány,évek óta várjuk...
Az összes szomszédasszonyom le van véve a lábáról...
Mára pedig:
Valóban érdekes ez -virág a virágban- látvány,évek óta várjuk...
Az összes szomszédasszonyom le van véve a lábáról...

Maximálisan egyetértek. A múltkor beszéltek errõl a tv-ben, hogy Magyarországon a kárpótlás után gyakorlatilag visszaállt a hûbéri uradalmi szerkezet. Csak sajnos a mostani nagybirtokosok nem a mezõgazdasághoz értõ és ebbõl élni vágyó emberek, hanem újgazdag spekulánsok, a régi rendszerhez ragaszkodó talpnyalók, akik a megfelelõ idõben közel voltak a tûzhöz, akiknek se az országunk érdeke, se a benne élõ emberek egzisztenciája nem számít, csak kizárólag a kirabolható pénz mennyisége, sõt a birtok nagyságával való hencegés.
Rengeteg föld áll parlagon, szétszabdal területeken nincs egységes öntözõrendszer, se átgondolt növénytermesztési koncepció. Ezért hol jelentõs hiány hol pedig jelentõs túltermelés van.
Rengeteg föld áll parlagon, szétszabdal területeken nincs egységes öntözõrendszer, se átgondolt növénytermesztési koncepció. Ezért hol jelentõs hiány hol pedig jelentõs túltermelés van.
Nem vagyok sem földmûvelõ sem mezõgazdász, de szerintem a magyar mezõgazdaság alapgondja az elhibázott kárpótlási törvény volt, mert a termõföld árveréseken csak helybeli, a mezõgazdasági tevékenységet fõfoglalkozásban ûzõknek szabadott volna indulniuk, a spekulánsokat ki kellett volna zárni belõle és a jól mûködõ mezõgazdasági nagyüzemeket sem szabadott volna szétverni valamint az élelmiszeripari üzemeket sem szabadott volna ilyen felelõtlenül privatizálni, hanem lehetõleg a termelõknek kellett volna eladni. Szomorú példa erre városom Zalaegerszeg, ahol mára a felelõtlen privatizáció és egyes bankok üzletpolitikája miatt gyakorlatilag az erõsen alapjáratban üzemelõ tejipar kivételével megszünt az élelmiszeripar ( ZALAHÚS, Hûtõház, Baromfifeldolgozó) kb. 2000 munkahely.
Ejha, indul a pálinkaszezon.
Csak a mai nap 4db 20literes vödör sárga szilvát és kettõ nyári almát szedtünk fel, már a harmadik 80literes hordót rakjuk.
Ahogy nézem, egy felöntés (480liternyi cefre) garantált, azaz 35-40liter vegyes-nedût várok (saját célra, nem agyoncukrozva, így nem hozam vezérel) télre.
Jah, ez csak a másodvonal, a java lekvárcélokat (a régen megszokott sûrû szilvalekvár, imádom) szolgál.
Csak a mai nap 4db 20literes vödör sárga szilvát és kettõ nyári almát szedtünk fel, már a harmadik 80literes hordót rakjuk.
Ahogy nézem, egy felöntés (480liternyi cefre) garantált, azaz 35-40liter vegyes-nedût várok (saját célra, nem agyoncukrozva, így nem hozam vezérel) télre.
Jah, ez csak a másodvonal, a java lekvárcélokat (a régen megszokott sûrû szilvalekvár, imádom) szolgál.
Köszi, hmm hát igen a teleltetés. A múlt télen kaktuszaim kb 80%-a (kb 7 faj) pusztult el
, ugyanis a teleltetõ helyen a gyenge fûtést le kellett állítani, így megfagytak (a -2-3°C-ban), csak pár darab élte túl. Egyébként nincs olyan csodaszép kaktuszom, mint amit mutattál.
Noli: Köszi átadom a kaktusznak
Ja, már el is nyíllott, olyan volt mint valami NLC
, napokon át vártam, hogy kinyíljon, aztán néhány órát tündöklött, és aztán vége.

Noli: Köszi átadom a kaktusznak


Pedig itt már a vaskorban is voltak árvizeket levezetõ csatornák, amelyeket elõbb-utóbb elkezdtek öntözésre is használni...