Agrometeorológia
Köszi a választ! Egyelõre marad a nagyi fügéje, igen, pár éve nem fagyott le (3-4 éve, de nem emlékszik már pontosan, 80an fölött van nagyikám. Illetve ebbõl kifolyólag nem is takargatta, már nem kertészkedik olyan elánnal) Egy ismerõsöm van, akinek van Zalaegerszegen rokona, évente 2x megy. Karácsonykor pl. csak nem tudom, ez mennyire ideális idõszak a fügének. Gondolom, ha enyhe tél lesz, akkor tök mindegy.
Voltunk ma a Lenti-hegyi fügeóriásnál Link , ami nagyon késõi érésû, a tulajdonos sógora ma reggel vitt el 10 kg fügét róla, lekvárnak, így mi már csak a maradékból csipegettünk Link Link Link
Nagyon késõi érése miatt rengeteg gyümölcs be sem tud érni rajta Link
Ezek a képek pedig a Bussay-szõlészetben készültek, a Doktor Úr még nem szedte le ezt az ültetvényt, fantasztikusan megaszúsodott a még rajta lévõ szõlõje, iszonyat finom Link Link Link Link
Nagyon késõi érése miatt rengeteg gyümölcs be sem tud érni rajta Link
Ezek a képek pedig a Bussay-szõlészetben készültek, a Doktor Úr még nem szedte le ezt az ültetvényt, fantasztikusan megaszúsodott a még rajta lévõ szõlõje, iszonyat finom Link Link Link Link
210 ft-ért már majdnem vehetsz egy db kákifát, egy kivi lányt és egy kivi fiút, és 4 év múlva az egész téli gyümölcs és vitaminszükségleted pótolva lesz.
Hello!
Pont ma voltam a Lidl-ben és vettem egy darabot. 129 ft volt és próbáltam éredtebbet, kissé puhábbat venni. Az íze nem olyan rossz. Semmihez nem tudom pontosan hasonlítani, de azért elég lédús volt. A gyümölcs alsóbb része volt kissé puhább, édesebb. Azt tapasztaltam, hogy a héját is meglehet enni. Elõször úgy gondoltam hámozni kell, de nem. Összeségben nem volt olyan rossz. De biztos többet ennék belõle, mint az almából.
Vettem még egy db új-zélandi kivit is 79 ft-ért.
És látod, vásároltam 2 db "egzotikusnak tûnõ" gyümölcsöt és már el is ment 210 ft-om. Hát igen.. még nincs itt a szezonja.
(Ja és elõször meg is lepõdtem, mert így volt kiírva: Khaki Sharon. Nálatok is így van?)

Pont ma voltam a Lidl-ben és vettem egy darabot. 129 ft volt és próbáltam éredtebbet, kissé puhábbat venni. Az íze nem olyan rossz. Semmihez nem tudom pontosan hasonlítani, de azért elég lédús volt. A gyümölcs alsóbb része volt kissé puhább, édesebb. Azt tapasztaltam, hogy a héját is meglehet enni. Elõször úgy gondoltam hámozni kell, de nem. Összeségben nem volt olyan rossz. De biztos többet ennék belõle, mint az almából.

És látod, vásároltam 2 db "egzotikusnak tûnõ" gyümölcsöt és már el is ment 210 ft-om. Hát igen.. még nincs itt a szezonja.
(Ja és elõször meg is lepõdtem, mert így volt kiírva: Khaki Sharon. Nálatok is így van?)
Köszönöm a képeket!
Szép kis példány, az elmúlt évek enyhébb telei országszerte sok fügetulajdonost örvendeztettek meg, még olyanokat is, akiknek nem jó téltûrõ képességgel rendelkezõ fügéjük van.
A "Nagyid fajtája" nem a legjobbak közül való, kérdezzed meg nagyidat, mikor fagyott meg utoljára, és mennyire?!
Nekem van olyan fajtám, ami a fán megaszalódik, vagy például 1-2 fokkal többet bír. Amennyiben szeretnél másik fajtát ültetni, szólj, és valahogyan megoldjuk, hogy eljuttassam hozzád.
Nagyon jó helyre van ültetve egyébként, az épületek által tárolt hõ sokat számít télen, plusz 1-2 fokot rá lehet számolni ilyenkor. Próbáld a Te fádat is minél közelebb a "falhoz állítani".
A Siheone által belinkelt cikk mindent leír, ha valami nem világos, kérdezz bátran!
Siheone!
Kákit vettél már?
Most már majd minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet venni.
Szép kis példány, az elmúlt évek enyhébb telei országszerte sok fügetulajdonost örvendeztettek meg, még olyanokat is, akiknek nem jó téltûrõ képességgel rendelkezõ fügéjük van.
A "Nagyid fajtája" nem a legjobbak közül való, kérdezzed meg nagyidat, mikor fagyott meg utoljára, és mennyire?!
Nekem van olyan fajtám, ami a fán megaszalódik, vagy például 1-2 fokkal többet bír. Amennyiben szeretnél másik fajtát ültetni, szólj, és valahogyan megoldjuk, hogy eljuttassam hozzád.
Nagyon jó helyre van ültetve egyébként, az épületek által tárolt hõ sokat számít télen, plusz 1-2 fokot rá lehet számolni ilyenkor. Próbáld a Te fádat is minél közelebb a "falhoz állítani".
A Siheone által belinkelt cikk mindent leír, ha valami nem világos, kérdezz bátran!
Siheone!
Kákit vettél már?

Most már majd minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet venni.
Érdekes cikk.
Ami számomra meglepõ fordulatnak bizonyult: az, hogy a kivi (ún. kínai egres) magról is szaporítható, bár ennek kb. 92% -a hímivarú lesz (ezt oltják), és a maradék 8% pedig nõi ivarú (azaz termõ, bár a cikk eléggé elutasítóan bánt eme magról nevelt növény termésének minõségérõl [nem kielégítõ: és ezt mire érti? ízére, méretére vagy a terméshozamára?] - hasonló, de nem ennyire markáns rémhírt hallottam a magról nevelt [nem oltott] õszibarackról is).
Ami számomra meglepõ fordulatnak bizonyult: az, hogy a kivi (ún. kínai egres) magról is szaporítható, bár ennek kb. 92% -a hímivarú lesz (ezt oltják), és a maradék 8% pedig nõi ivarú (azaz termõ, bár a cikk eléggé elutasítóan bánt eme magról nevelt növény termésének minõségérõl [nem kielégítõ: és ezt mire érti? ízére, méretére vagy a terméshozamára?] - hasonló, de nem ennyire markáns rémhírt hallottam a magról nevelt [nem oltott] õszibarackról is).
Végre itt vannak a képek:
Annyit még hozzátennék, hogy míg nem volt az a radikális lehüléses idõ, inkább lilás-bordósak voltak a már jó érett fügék.
Most inkább olyan barnás-körte-színûek.
Írnál pár sort a kiwi termesztésérõl is? Ledöbbenve néztem a képeket. Hogy lehet egy tõhöz hozzájutni? Olyan szõlõszerû lugas kell neki?
Üdv:
Hege
Annyit még hozzátennék, hogy míg nem volt az a radikális lehüléses idõ, inkább lilás-bordósak voltak a már jó érett fügék.
Most inkább olyan barnás-körte-színûek.
Írnál pár sort a kiwi termesztésérõl is? Ledöbbenve néztem a képeket. Hogy lehet egy tõhöz hozzájutni? Olyan szõlõszerû lugas kell neki?
Üdv:
Hege
Nálunk a kert nagy részét traktor kb 40-50cm mélyen szántja meg,de van egy fél hektáros terület amit rotációval fogok megcsinálni,ki kell fogni majd egy reggelt amikor gyengén fagyos a föld akkor szép munkát tud végezni, és nem ragad be annyira a gép.

Értettem és jogosnak tartottam már múltkor is, akkor is ecsetelted az okokat.
Valóban, a meggyek moníliaproblémái elhanyagolás esetén vitték volna többi fára is az "áldást".
Valóban, a meggyek moníliaproblémái elhanyagolás esetén vitték volna többi fára is az "áldást".
Én is fabarát vagyok, van itt mindenbõl, tényleg talán csak birs nincs, meg füge
, díszfák és cserjék is gazdagon borítják az udvart. A fákat azért kellett kivágni mert az elõzõ háztulajdonos által piacon vett facsemeték "hamisnak" bizonyultak, úgy értve, hogy nem terem, vagy ha igen akkor már féléretten összetöpped, ilyen vadmeggy vagy fene tudja mi volt. A mai permetszerárak mellett pedig nem engedhetem meg magamnak hogy feleslegesen permetezzek a megmaradt 18 fán kívül még 25 fát, ezért nem permeteztem, akkor meg a monília kezdte pusztítani, így inkább fájó szívvel, de kivágtam, mint hogy szép lassan a gomba ölje meg évek alatt így is már volt amelyiket elpusztított félig-meddig. Így viszont lesz hely egy normális házikert számára, eddig csak a meggyfák árnyékában a kert északi szélén volt egy pár méter széles de úgy 40 méter hosszú sáv ami mûvelve volt, (nem is tudom hogy gondolták hogy így tervezték meg de az olcsó húsnak híg a leve típusú meggyfa projektükre alapozva, nem sokat értettek hozzá), jövõre pedig úgy tervezem, lesz egy kb 15 x 30-as amit szépen fog érni a nap. Hat meggyfát meghagytunk, amelyek már normális faiskolából származóak, Érdi bõtermõ, Debreceni bõtermõ, stb.

Kemény meló vár még rád, 21fa, atyaég...
Nekem nem lenne szívem kivenni õket, az idei két kényszerûségbõl (vihar és gombaelhalás) kivett fát is szinte megsirattam, nagyon fabarát vagyok.
Nekem nem lenne szívem kivenni õket, az idei két kényszerûségbõl (vihar és gombaelhalás) kivett fát is szinte megsirattam, nagyon fabarát vagyok.
Nálunk még nincs kiszedve a sárgarépa petrezselyem, karalábé majd a köv. hétvégén addigra még szikkad a talaj remélem, egy két fokos fagy még nem árt neki, de lehet még annyi sem lesz addig, viszont utána ha bejön a hideg amit pedzegetnek muszáj lesz kiszedni. Azért nem szedtem fel eddig mert van közte sok másodvetés, amely még nõhetne. Még van hátra 21 meggyfa kiásása ezért próbáltam az ásást, de feladtam. A tavaszi munkákig még remélem lesz rá lehetõségem.
Meteo írta egy másik fórumba, hogy óriási sárdagasztás lett a mai napi ásásából.
Nálam is az lenne, ha ástam volna, pedig az õ térségének 90napos összegének alig több mint fele jött le erre.
Itt igazi fekete öntéstalajom van, aminek átázáshoz sok csapadék kell, ám ha tele szívja magát vízzel, tartósan megtartja, fõként a nyári évszak kivételével.
Nálam szeptember 1. óta "csak" 75mm jött le (a szeptemberi 35,5mm szinte egésze még hó legelején jött le egy nap alatt, az fel is szívódott), ám e hó közepéig a föld betonkeménysége miatt nem volt értelme a talajforgatásnak.
A 11-12-i mediterrán ciklon által ledobódott majd 30mm azonban azonnal sarat csinált és hûvös idõben lenullázódó párolgás miatt már nem tudott kiszáradni és azóta néhány naponta ledobódik mindig egy kevés csapadék (19:3,2mm, 22:3,5mm), így mihelyst rá lehetne menni, jön az újabb sárcsináló mennyiség (most már elég 2-3mm a sárhoz).
A sárgarépát a tegnapi esõ elõtt ki kellett szedni (késõbb már csak roszabb lett volna), csurom sárból...
Szerencse, hogy már rotációs kapával ásom fel kert nagyját, ahhoz akár november hónap közepén is elég egy viszonylag száraz talaj, és egy délelõtt vagy délután alatt kész is vagyok vele.
A szõlõskertet ásom csak kézzel, az a 40m2 is két-három nekifutásra meglesz.
Nálam is az lenne, ha ástam volna, pedig az õ térségének 90napos összegének alig több mint fele jött le erre.
Itt igazi fekete öntéstalajom van, aminek átázáshoz sok csapadék kell, ám ha tele szívja magát vízzel, tartósan megtartja, fõként a nyári évszak kivételével.
Nálam szeptember 1. óta "csak" 75mm jött le (a szeptemberi 35,5mm szinte egésze még hó legelején jött le egy nap alatt, az fel is szívódott), ám e hó közepéig a föld betonkeménysége miatt nem volt értelme a talajforgatásnak.
A 11-12-i mediterrán ciklon által ledobódott majd 30mm azonban azonnal sarat csinált és hûvös idõben lenullázódó párolgás miatt már nem tudott kiszáradni és azóta néhány naponta ledobódik mindig egy kevés csapadék (19:3,2mm, 22:3,5mm), így mihelyst rá lehetne menni, jön az újabb sárcsináló mennyiség (most már elég 2-3mm a sárhoz).
A sárgarépát a tegnapi esõ elõtt ki kellett szedni (késõbb már csak roszabb lett volna), csurom sárból...
Szerencse, hogy már rotációs kapával ásom fel kert nagyját, ahhoz akár november hónap közepén is elég egy viszonylag száraz talaj, és egy délelõtt vagy délután alatt kész is vagyok vele.
A szõlõskertet ásom csak kézzel, az a 40m2 is két-három nekifutásra meglesz.
Ha nógrádi, akkor nem röhög a száron, hanem másra használja, mint mi, nem nógrádiak :-)))
Olyan angol szó, hogy datesplum, nincs.
Igazából az Akadémia Nyelvészeti Bizottsága kellene eldöntse, hogy mi a hivatalos név egy idegen nevû gyümölcsre. Nem tudom, e szempontból van-e állásfoglalásuk. Az izlandiak csinálják jól, ott MINDEN idegen szóra azonnal kitalálnak a saját nyelvészeik hivatalos izlandi szót, s az valóban meg is honosodik a nyelvükben, mert vannak olyan büszkék rá, hogy tényleg nem engednek beszivárogni más nyelvekbõl semmit. Úgy képzeld, hogy nincs cowboy a magyarban, csak tehenészfiú, és ez a természetes, mert a nyelved magyar, nem amerikai. Vannak itthon is jó példák, mondjuk a számítógép, de rosszak is, mert pl. a gépjármû sose terjed el a köznyelvben, amíg ott a rövid és velõs autó. Szertintem ugyanez zavar Téged a káki-datolyaszilva dologban.
A német nyelv meg azért szuper, mert ott bármilyen szót bármilyennel összerakhatsz, hogy új értelmû kifejezést kapj, és náluk meg a hosszú szavak természetesek eképpen. A németeknél a datolyaszilva teljesen OK szó lenne.
Olyan angol szó, hogy datesplum, nincs.
Igazából az Akadémia Nyelvészeti Bizottsága kellene eldöntse, hogy mi a hivatalos név egy idegen nevû gyümölcsre. Nem tudom, e szempontból van-e állásfoglalásuk. Az izlandiak csinálják jól, ott MINDEN idegen szóra azonnal kitalálnak a saját nyelvészeik hivatalos izlandi szót, s az valóban meg is honosodik a nyelvükben, mert vannak olyan büszkék rá, hogy tényleg nem engednek beszivárogni más nyelvekbõl semmit. Úgy képzeld, hogy nincs cowboy a magyarban, csak tehenészfiú, és ez a természetes, mert a nyelved magyar, nem amerikai. Vannak itthon is jó példák, mondjuk a számítógép, de rosszak is, mert pl. a gépjármû sose terjed el a köznyelvben, amíg ott a rövid és velõs autó. Szertintem ugyanez zavar Téged a káki-datolyaszilva dologban.
A német nyelv meg azért szuper, mert ott bármilyen szót bármilyennel összerakhatsz, hogy új értelmû kifejezést kapj, és náluk meg a hosszú szavak természetesek eképpen. A németeknél a datolyaszilva teljesen OK szó lenne.
Én meg a datolyaszilvát nem bírom kimondai, így magyarul borzalmasan hangzik, ennyi erõvel tökbarack is lehetne, mert a sütõtökhöz is hasonlítják az ízét, és olyan barackállagú, vagy tökszilva vagy datolyatök vagy datolyabarack, ennyi erõvel.
A grépfrút mintájára a datolyaszilva datesplum angolul.
Egyébként aki röhög a kákin, az gondolom röhög a szár szavunkon is, amikor például a kukoricaszár szót használja.
Vagy lábszár.
Vagy csak simán szár.
A grépfrút mintájára a datolyaszilva datesplum angolul.
Egyébként aki röhög a kákin, az gondolom röhög a szár szavunkon is, amikor például a kukoricaszár szót használja.
Vagy lábszár.
Vagy csak simán szár.
Húúú, de milyen isteni finom pedig! Hát még a pomelo nevû rokon. Nyammmmm. :-)
Õ egy grépfrút fácska:
Õ meg pomelo:
Õ egy grépfrút fácska:
Õ meg pomelo:
És az angolok azért adták neki ezt a nevet mert a gyümölcsök a szõlõhöz hasonlóan állnak a fán fürtökben.
Ez a citrancs név azért nem terjedt még el igazán (lehet nem is fog) mert a szó még nagyon új. Néhány éve (évtizede?) egy nyelvújító hullám keretében írtak ki egy pályázatot, ha jól tudom. Ott a grapefruit szó magyarosításnál ez az ötlet diadalmaskodott. Találó és kézenfekvõ. Szerintem... 
Tudom, hogy Te nem rajongsz a "citrancsért" de szerintem nagyon finom. Bár én is "nyammogva" fogyasztom. Azért szeretem.

Tudom, hogy Te nem rajongsz a "citrancsért" de szerintem nagyon finom. Bár én is "nyammogva" fogyasztom. Azért szeretem.

Jó példa a grapefruit, hisz magyar nyelven pont annak van több "értelme", mivelhogy citrancsnak (citrom-narancs) hívják.
Link Bár nem elterjedt mégse ez a szó, mindenki ált. az angol nevét használja.

Nem téves, ez a magyar neve. Az, hogy se nem datolya, se nem szilva, nem akadály, gondolj a grapefruit-ra, ami szó szerint szõlõgyümölcsöt jelent, holott citrusféle.
Nem kéne feleslegesen hülye idegen szavakat használni, fõleg nem hivatalos (bolti kiírás) nyelven, ha van rá magyar szó. A kákin mindenki röhög és ilyen néven ételt eladni nyilvánvalóan nem lehet, a hurma úgy hangzik, mint egy könnyûvérû indiai táncosnõ, a sharonnal meg politikai problémák vannak. Szóval szerintem tökéletes a datolyaszilva, az íze datolyaszerû, az állaga szilvaszerû, így nem érzek benne problémát.
A lódarázsnak se ló az apukája, ugye. :-)
Nem kéne feleslegesen hülye idegen szavakat használni, fõleg nem hivatalos (bolti kiírás) nyelven, ha van rá magyar szó. A kákin mindenki röhög és ilyen néven ételt eladni nyilvánvalóan nem lehet, a hurma úgy hangzik, mint egy könnyûvérû indiai táncosnõ, a sharonnal meg politikai problémák vannak. Szóval szerintem tökéletes a datolyaszilva, az íze datolyaszerû, az állaga szilvaszerû, így nem érzek benne problémát.
A lódarázsnak se ló az apukája, ugye. :-)
Így volt kiírva, azért mondtam én is így. De azért máshol is nevezik így Link
Én ma Nagykanizsán a Lidl-ben vettem 2-t 160 ft körüli összegért.
Egyébként a datolyaszilva megnevezés több mint problémás, hiszen sem a datolyához sem a szilvához nincs köze, mindenfelé a világon kákinak, a dél-kelet-európai területeken hurmának hívják.
De máshol mindenhol káki.
Siheone!
Sikerült venni kákit?
Egyébként a datolyaszilva megnevezés több mint problémás, hiszen sem a datolyához sem a szilvához nincs köze, mindenfelé a világon kákinak, a dél-kelet-európai területeken hurmának hívják.
De máshol mindenhol káki.
Siheone!
Sikerült venni kákit?
Tegnap a Szentendrei sparban 199 ft -ért láttam datolyaszilvát. Szép kis eltérés.
Azé ez ölég brutális mennyiség...
Floo, én beszélek a zöldségesemmel, elég jóban vagyunk vagy 20 éve, hátha van ötlete.
Floo, én beszélek a zöldségesemmel, elég jóban vagyunk vagy 20 éve, hátha van ötlete.
Szerintem az annyira nem üzlet, részben, mert biotermékrõl van szó, amit kár "elkótyavetyélni", másrészt tiszta ügy, hogy pestiek, fõleg az egészséges életmód-mániások sokkal többet is fizetnek érte, mint a helyiek a piacon. Azon felül minden piacnak megvan a maga maffiája, ami nem engedi a kofákat saját árak alkalmazására, hanem, ha jól megfigyeled, kb. ugyanannyiba kerül mindenkinél az azonos áru. Hiába akarná tehát Floo fele annyiért adni a magyar kivit, mitn az olasz vagy akár az új-zélandi kerül, a legjobb, ami történhet vele, hogy elkergetik a piacról...
Ezen dolgozunk egy ideje, csak sajna minden fal átlépése után ott egy másik fal, amiknek a nagyrészét a kapzsiság és az ostobaság építi. E kettõ párosítása pedig a lehetõ legrosszabb.
Én már abban gondolkodnék, hogy érdemes lenne valami biobolt-hálózattal felvenni a kapcsolatot. Ugye nagy elõnye a külföldi kivivel szemben, hogy nem kell sokezer kilométert szállítani, nem kell vegyszerezni, így erõsen környezetbarát gyümi, nem beszélve a hazai termékek támogatásáról és annak (akár csak lélektani) gazdasági hatásáról. Nem t'om, Kanizsán van-e olyan biobolt, ahol lehet gyömülcsöt-zöldséget is kapni, de ha van, megkeresném õket elõbb-utóbb. Legjobban persze Pesten lehetne eladni, de az azért messze van Tõletek, hosszabb távon mindenképp érdemes lenne ilyesmiben gondolkodni. (Legalábbis addig, míg el nem özönli a piacot a hazai kivi. :-)) Ugyanez igaz pepitában a kákira.
Sparban dettó 99-, én is tegnap vettem, nagyon finomak, sok már szépen puhul. A macskával jól belaktunk tegnap belõle. :-)
Lidlben van káki, tegnap vettem Bp-en, nagyon finom, próbálj úgy válogatni belõle, amik már puhábbak egy kicsit, azokat vedd meg. Ha nincs puhább, akkor minél pirosabb-narancsosabb elvileg annál jobb.
99 Ft volt ott db-ja.
99 Ft volt ott db-ja.
Ezeket is össze lehetne vágni montázsba:
Egy letenyei család kiviszüretelése, 2 000 db-nál tartottak dél körül, de még a fele rajtvolt Link Link Link
Ezt pedig mi szedtük le Csörnyeföldön Link Link Link Link
Sajna alulbecsültük a mennyiséget, holnap vissza kell menni, mert kevés ládát vittünk Link Link
Elsõ osztályú áru.
És mindösszesen annyi volt a meló velük, hogy tavasszal egy metszés, és most egy szedés, hozzá nem lett nyúlva egyikhez sem.
És ami ezek tükrében durva és szomorú, hogy az 1980-as évek elsõ felében elvetélt magyarországi kivitermesztési kísérlet nem sikerült. Pedig lényegében a koratavaszi metszés és az októberi szüret között eltelt több mint fél évben nem kell egy fillért és egy mozdítást tenni értük.
Hogy miért nem sikerült mégsem termeszteni üzemi méretekben?
Az 1980-as évek elején egy neves szakember hozzáfogott, és csináltak egy ültetvényt valahol itt Zalában. De mivel nem értettek hozzá (pedig amint leírtam, nem kell hozzá nagy tudomány), nem termett nekik, vagy a metszést vagy a párosítást nem tudták megoldani, de befuccsolt a dolog. Jött az 1985-ös tél, és kifagyott az ültetvény. Tudni kell az 1985-ös télrõl, hogy az évszázad teleként emlegetik, Olaszországban kifagyott minden, Róma környékén mértek -20 fokokat, feljebb pedig -21-23 fokok voltak, tehát nem csoda, hogy felénk is durva volt.
Mivel itt olyan pocsék a klíma (lásd könyvidézet), ráfogták, hogy itt nem is terem, el is fagy, elvitték a Mecsekbe vagy a Villányi-hegységbe, déli oldal, meszes talaj, szárazság, adjneki.
Szerencsétlen kivi úgy kiszáradt, hogy írmagja sem maradt.
Erre megállapították, hogy a kivi Magyarországon nem termeszthetõ.
Természetesen az elmúlt évek általam betett képei és a környéken 15-20 éve vígan termõ példányok is ezt támasztják alá...
Egy letenyei család kiviszüretelése, 2 000 db-nál tartottak dél körül, de még a fele rajtvolt Link Link Link
Ezt pedig mi szedtük le Csörnyeföldön Link Link Link Link
Sajna alulbecsültük a mennyiséget, holnap vissza kell menni, mert kevés ládát vittünk Link Link
Elsõ osztályú áru.
És mindösszesen annyi volt a meló velük, hogy tavasszal egy metszés, és most egy szedés, hozzá nem lett nyúlva egyikhez sem.
És ami ezek tükrében durva és szomorú, hogy az 1980-as évek elsõ felében elvetélt magyarországi kivitermesztési kísérlet nem sikerült. Pedig lényegében a koratavaszi metszés és az októberi szüret között eltelt több mint fél évben nem kell egy fillért és egy mozdítást tenni értük.
Hogy miért nem sikerült mégsem termeszteni üzemi méretekben?
Az 1980-as évek elején egy neves szakember hozzáfogott, és csináltak egy ültetvényt valahol itt Zalában. De mivel nem értettek hozzá (pedig amint leírtam, nem kell hozzá nagy tudomány), nem termett nekik, vagy a metszést vagy a párosítást nem tudták megoldani, de befuccsolt a dolog. Jött az 1985-ös tél, és kifagyott az ültetvény. Tudni kell az 1985-ös télrõl, hogy az évszázad teleként emlegetik, Olaszországban kifagyott minden, Róma környékén mértek -20 fokokat, feljebb pedig -21-23 fokok voltak, tehát nem csoda, hogy felénk is durva volt.
Mivel itt olyan pocsék a klíma (lásd könyvidézet), ráfogták, hogy itt nem is terem, el is fagy, elvitték a Mecsekbe vagy a Villányi-hegységbe, déli oldal, meszes talaj, szárazság, adjneki.
Szerencsétlen kivi úgy kiszáradt, hogy írmagja sem maradt.
Erre megállapították, hogy a kivi Magyarországon nem termeszthetõ.
Természetesen az elmúlt évek általam betett képei és a környéken 15-20 éve vígan termõ példányok is ezt támasztják alá...
Nem, majd tavasszal, most nem foglalkozok a gyökereztetéssel, elültetni se akarom még télire, inkább tavasszal majd.
Ez már inkább biosz, mint agro, de egy kb. két hetes kép a halaimról:
Végre valakinek eszébe jut fényképezni, van isteeeenn 
Csak nehogy megkóstold, inkább küld el nekem
A paloznaki fügérõl megyek majd hajtást hozni november közepe táján, arról, ami út megy el amellett az épület mellett, amibe voltak az elõadások, szóval a Nagyhegyi utcán a Mandula utcai keresztezõdésnél, ha jóltévedek, amibõl Noli be szokott lakni régebben. Marhajó fajta, pici apró gyümölcse van, jól aszalható, és finom.
Hópihe!
A kivid elvileg jövõre kell, hogy teremjen, amennyiben van rajta termõvesszõ. Gratula a kákikhoz, az elsõ fagyok elõtt le kell szedni, nem fagyhat meg, utána pedig hûvös, de semmiképp nem száraz helyen kell tárolni utóérésre, mert száraz helyen összetöpped. Legjobb a pince vagy valami jól szellõzõ, de mégsem fagyveszélyes hely, a lényeg, ne legyen száraz hely.

Csak nehogy megkóstold, inkább küld el nekem

A paloznaki fügérõl megyek majd hajtást hozni november közepe táján, arról, ami út megy el amellett az épület mellett, amibe voltak az elõadások, szóval a Nagyhegyi utcán a Mandula utcai keresztezõdésnél, ha jóltévedek, amibõl Noli be szokott lakni régebben. Marhajó fajta, pici apró gyümölcse van, jól aszalható, és finom.
Hópihe!
A kivid elvileg jövõre kell, hogy teremjen, amennyiben van rajta termõvesszõ. Gratula a kákikhoz, az elsõ fagyok elõtt le kell szedni, nem fagyhat meg, utána pedig hûvös, de semmiképp nem száraz helyen kell tárolni utóérésre, mert száraz helyen összetöpped. Legjobb a pince vagy valami jól szellõzõ, de mégsem fagyveszélyes hely, a lényeg, ne legyen száraz hely.
Azért nem ismerted fel, mert nem úszik
Régen láttuk már a sügéreket !
